Mi a barázdazárás?


A barázdazárás egy biztonságos és fájdalommentes eljárás amelynek segítségével lehetőségünk van megelőzni a fogszuvasodás kialakulását, a fogak épségét és védelmét szolgálja.

Miért fontos a barázdazárás?


A gyerekek nehezen férnek hozzá fogmosás során a hátsó fogaikhoz melyeken mély barázdák találhatóak így nehéz őket tisztán tartani. A mély barázdákban maradt ételmaradékok és baktériumok kedvező tényezőt jelentenek a fogszuvasodás megjelenésében.

Hogyan történik a barázdazárás?


Fontos, hogy a kezelés során nincs fogfúrás, nincs foganyagveszteség és érzéstelenítést sem igényel így nem jelent negatív élményt a gyerekek számára. Első lépésként megtisztítjuk a fogfelszíneket ezt követően egy savas anyagot helyezünk rá amely eltávolítja a zománc felső részét. Ezt követi a mosás és szárítás majd vegül a barázdazáró anyag felhelyezése amely folyékony jellegének köszönhetően könnyedén tölti fel a különböző mélységű barázdákat. Az anyag megkötése után olyan védőréteget képez a fogakon ami megakadályozza a baktériumok és ételmaradékok behatolását.

Mikor ajánlott a barázdazárás?


A maradó kis és nagyőrlők áttörése során vagy után, a mély nem öntisztuló barázdák és gödröcskék esetén barázdazárás segítségével el tudjuk érni hogy a gyermekek fogai sokáig egészségesek maradjanak. Ajánlott az alkalmazása abban az esetben is is ha a kis páciens nem együttműködő vagy fogékony a caries kialakulására. A fog előrehaladott szuvasodása már nagyobb fogorvosi beavatkozást igényel ami a gyermekeknek sokkal nagyobb megterhelést jelent, így ezzel az eljárással lehetőségünk van mindezt megelőzni.